De Next Up-ervaring van Robin (Sterk Huis)

Kun je kort iets over jezelf en jullie organisatie vertellen?
Robin: “Stichting Sterk Huis zet zich in voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met opvoedings- en ontwikkelingsvragen. Een omgeving waar je in tijden van crisis tot rust kunt komen en waar we samen kunnen bouwen aan een veilig en zelfstandig leven voor kinderen, jongeren, mannen, vrouwen en gezinnen. Samen met Next Up organiseren we zomeractiviteiten zoals de Tilburgse Vakantieweken en een ‘Develop Yourself’-project waar jongeren de beginselen in de autotechniek leerden. De deelnemers leren niet alleen zelf vaardigheden maar doen ook iets terug voor anderen in hun omgeving.”

Hoe ben je in contact gekomen met Next Up?
“Afgelopen jaar werkte ik zowel bij R-Newt als Sterk Huis en zag dat er bij de jongeren van Sterk Huis behoefte is aan wat meer verbinding met het jongerenwerk. Voornamelijk AMV’ers die wij begeleiden zijn, zeker in corona tijden, op zoek naar integratie in de samenleving. Talentontwikkeling en contact met anderen draagt daar enorm aan bij!”

Kun je iets vertellen over de MDT-projecten waarin je met Next Up hebt samengewerkt?”
“Het meest recente project is de week in de ‘Techniek’ waar jongeren middels een Develop Yourself-traject de beginselen in de techniek wereld hebben geleerd. Je kunt denken aan heftrucklessen, gereedschapsleer, auto’s demonteren, fietsen leren maken en aan je eigen scooter sleutelen. De jongeren vonden het fantastisch omdat ze met hun handen bezig waren, nieuwe dingen leerden én hun talent konden ontdekken. Ook de workshopleiders hebben een hele fijne week gehad en genoten van het enthousiasme van de jongeren. Supermooi om te zien!”

Waarom zijn jullie deze samenwerking aangegaan?
“De combinatie van talentontwikkeling, nieuwe mensen ontmoeten én na afloop iets goeds doen voor een ander helpt jongeren sterker in hun schoenen te staan in de samenleving. Het draagt bij aan zelfkennis, gevoel van eigenwaarde en de ontwikkeling van soft skills en beroepsvaardigheden. Juist deze vaardigheden zorgen ervoor dat ze zelfredzamer worden en dat is mooi om te zien!”

Wat heeft het jullie en de samenleving opgeleverd?
“De jongeren die deelnemen hebben na afloop een enorme glimlach op hun gezicht. Ze hebben een tijd lang écht in hun kracht kunnen staan, en dat is goud waard!”

Kun je een anekdote delen over jullie MDT-project dat echt impact heeft gemaakt?
“Wat mij het meest is bijgebleven is één van de jongeren van de techniekweek. Hij was zo geconcentreerd bezig met het sleutelen aan een motor dat hij maar bleef doorwerken. Toen we de dag aan het afsluiten waren moesten we hem meermaals aanspreken om zijn werk neer te leggen. “Maar ik ben zo lekker aan het sleutelen!” zei hij. Een andere jongere van Eritrese afkomst onthield tijdens gereedschapsleer via ezelsbruggetjes de namen van het gereedschap. “Dit woord betekend ‘doos’ in mijn land, nu ga ik het onthouden”.

Wat zou je andere organisaties of deelnemers willen meegeven m.b.t. MDT?
“Wil je je maatschappelijke betrokkenheid vergroten, heb je een tof idee of wil je je talent ontwikkelen? Dan is een MDT-traject zeker een aanrader. Met de ervaring, support en het netwerk van Next Up kan jouw idee of project een grote betekenis zijn voor een ander.”

 

Meer nieuws:

23 juni R-Newt Festival Dordrecht

23 juni R-Newt Festival Dordrecht

Op vrijdag 23 juni van 14.00 tot 18.00 uur is het Sterrenburgpark de plek om je talenten te showen, te leren rappen of kickboksen of een beautyworkshop te volgen. Voor alle Dordtse jongeren organiseert jongerenwerk R-Newt in samenwerking met Next Up het R-Newt...

Next Up x Odulphuslyceum

Next Up x Odulphuslyceum

In april sloten zo'n 60 leerlingen van het Odulphuslyceum Tilburg hun maatschappelijke diensttijd af. In een periode van ongeveer zes maanden kregen de leerlingen van 5 VWO de kans om met hun talent aan de slag te gaan, nieuwe mensen te ontmoeten en iets voor de...

Pitch Night 7

Pitch Night 7

PitchNight#7 We blikken nog even terug op die geweldige Pitch Night van 10 november! Het was een supertoffe avond waarop 10 jongeren in de grote zaal van De Nieuwe Vorst hun idee gingen pitchen om zo een geldbedrag te winnen. Het gewonnen geldbedrag wordt gebruikt om...