Jongerenwerker en Next Up-coach Sam Nieuwenhuijse is al sinds de start van Next Up verbonden aan het maatschappelijke diensttijdproject van R-Newt. Hij startte als stagiair, maar heeft inmiddels een hele reeks ‘eigen’ projecten gedraaid. “Het mooiste is wanneer je iemand ziet groeien en ontwikkelen. Daar doe je het voor.”
Barbecueën met de wethouder
Toen Sam drie jaar geleden gevraagd werd Next Up-coach te worden, twijfelde hij daar geen moment over. “Wat me zo aanspreekt aan maatschappelijke diensttijd is dat jongeren echt nadenken over hun plan, er zit een idee achter. Omdat ze geld krijgen voor de opstart en uitvoering zijn ze ook écht gemotiveerd. Je krijgt jongeren in beweging en in de actiestand.” Een goed voorbeeld is het project van Mees. Hij had de voorgaande jaren voor veel overlast in zijn buurt gezorgd, door er rond te hangen met zijn vrienden. Hij wilde nu graag wat terugdoen voor de wijk en kwam met het idee voor een winterbarbecue. Sam: “Mees heeft het idee van A tot Z uitgewerkt. Van het eten tot de muziek en zelfs het uitnodigen van wethouder Marcelle Hendrickx. Tijdens de barbecue lag er een pak sneeuw, maar dat weerhield de buurt er niet van langs te komen. Veel buurtbewoners kwamen een stukje vlees mee-eten en ook de wethouder was van de partij. Iedereen reageerde heel positief. Het lijkt zoiets kleins, maar het is toch een hele beweging die je samen start.”
Wat kan er wél?
Sam ondersteunt jongeren in de uitvoering van hun ideeën. “Je gaat naast jongeren staan en zet ze in hun kracht. Het is mijn taak om het globale idee van een jongere samen met de jongere om te zetten naar een concreet plan.” Sam is van nature heel positief en oplossingsgericht. Loopt een jongere tijdens zijn traject tegen een probleem aan? Dan kijkt Sam vooral naar wat er wél kan. “Een succesvol project begint met vertrouwen geven. Als je jongeren het gevoel geeft dat ze het kunnen, komt het eigenlijk altijd goed en kan een project niet mislukken. Het resultaat maakt niet eens zoveel uit. Of een barbecue, feest of andere bijeenkomst nou drukbezocht wordt of niet; het gaat om het proces. Dát is de impact die je genereert”, vertelt Sam.
200 Eritrese jongeren in V39
De afgelopen weken is Sam druk geweest met een feest voor en door Eritreeërs in Tilburg en omstreken. Aanvankelijk een best lastige doelgroep om contact mee te maken, want niet iedereen spreekt de Nederlandse taal goed. “Maar als je eenmaal een klik hebt, willen ze alles doen. Voor het feest dat ze in oktober gaven, heeft een groep Eritrese meiden uitgebreid gekookt. Ook hielpen ze met de versiering en hebben ze flyers gemaakt om het feest te promoten.” Het coachen van de Eritrese jongeren zag Sam als een mooie uitdaging. Sam: “Het winnen van vertrouwen is bij deze doelgroep nog belangrijker. De jongeren hebben vaak het nodige meegemaakt, dus een band opbouwen heeft tijd nodig. Maar wat je er vervolgens voor terugkrijgt, is geweldig. De uitkomst was ook super: op het feest in V39 waren 200 jongeren aanwezig!”
Een positief project
Het leukste aan Next Up vindt Sam om de jongeren te zien ontwikkelen. “Soms beginnen jongeren aan een project zonder voor ogen te hebben wat ze nou precies gaan doen. Aan de eindstreep staat er dan echt iets én is diegene als persoon gegroeid. Het leeraspect van Next Up is echt heel mooi. Ik hou ervan jongeren te motiveren en enthousiasmeren. Het is gewoon een heel positief project!”