Next Up-partner aan het woord: SPORTcode

We spraken Noëlle van der Gijp over Stichting SPORTcode en de mooie projecten die hun team organiseert in verschillende Dordtse wijken. Afgelopen jaar organiseerden ze een talentenprogramma voor getalenteerde voetballers, waarbij de talenten zich ook maatschappelijk inzetten voor de wijk.

Kun je kort iets over jezelf en jullie organisatie vertellen?
“Stichting SPORTcode zet zich in om sport en bewegen toegankelijk te maken voor iedereen. Door deelname aan onze trainingen of het talententeam willen wij jongeren uit de buurt met (onontdekte) talenten stimuleren om het betaalde voetbal te halen en tevens als rolmodel binnen de wijken laten fungeren, zodat zij een inspiratie en voorbeeld zijn voor andere jongeren om in beweging te komen. Naast voetballen zetten onze spelers zich dus in voor stad en maatschappij. Samen met Next Up organiseren we activiteiten in de wijken van Dordrecht. De leden van het team werken tijdens het seizoen aan hun talenten om niet alleen de kansen in hun voetballoopbaan te vergroten, maar ook om iets terug te doen voor de jeugd in de buurt.”

Hoe ben je in contact gekomen met Next Up?
“Afgelopen seizoen heeft jongerenwerker Zouhair ons in contact gebracht met Next Up omdat we naast voetballen ook graag iets willen terug doen voor de buurt/samenleving. Zouhair is ook onderdeel van het talententeam.”

Kun je iets vertellen over de MDT-projecten waarin je met Next Up hebt samengewerkt?
“Afgelopen seizoen hebben we met de hulp van Next Up vele jongeren uit de wijken Krispijn, Crabbenhof en Wielwijk in beweging mogen brengen. Ruim 30 jongeren trainden wekelijks aan hun hard én softskills. Om op die manier ook echt een doel voor ogen te krijgen.”

Waarom zijn jullie deze samenwerking aangegaan?
“De combinatie van SPORTcode met een sterke maatschappelijke organisatie als Next Up is van grote betekenis om kinderen/jongeren in beweging te brengen. De samenwerking zorgt ervoor dat we nog dichter in contact staan met jongeren uit de buurt. En op die manier zichtbaar zijn met het voetbalaanbod.”

Wat heeft het jullie en de samenleving opgeleverd?
“Wij zijn erg dankbaar en blij met de support die van Next Up hebben mogen ontvangen. Een stichting oprichten om jongeren uit de wijken met voetbal te inspireren en motiveren was al langer een grote ambitie. Dankzij jullie steun kunnen we ondanks dat corona veel heeft stilgelegd weer vooruitkijken naar een volgend seizoen met veel ambitieuze en enthousiaste jongeren. Ook mede dankzij jullie hebben we een onwijze leuke voetbalmiddag kunnen organiseren waar we 70 kinderen uit de buurt hebben mogen verwelkomen én hebben we voor dit seizoen 20 dames erbij gekregen met hetzelfde doel; groeien als persoon om het maximale uit je talent halen. De stichting wil zo lang mogelijk doorgaan zodat jongeren in een fijne en vertrouwde omgeving met elkaar kunnen sporten, een doel voor ogen hebben en aan hun talenten kunnen werken om iedere dag het beste uit zichzelf te halen.”

Kun je een anekdote delen over jullie MDT-project dat echt impact heeft gemaakt?
“Wat ons het meeste is bijgebleven zijn de glimlachen van de jongeren. Het was vooral de blijheid en gedrevenheid wat ons telkens weer motiveerde. Het plezier wat de jongeren ondervonden maakte ook dat wij ze elke week weer terug op het veld mochten zien en daardoor ook zagen groeien. Dat is echt de meerwaarde van MDT dat we dit mogelijk hebben kunnen maken.”

Wat zou je andere organisaties of deelnemers willen meegeven m.b.t. MDT?
“Iedereen die op maatschappelijk gebied iets wil betekenen voor de samenleving zouden wij zeker aanraden om in contact te treden voor de mogelijkheden van een MDT-traject. Met jullie support, kennis en ervaring is dit van grote betekenis voor de stad en zijn daardoor heel wat jongeren een ervaring rijker.”

Meer weten over SPORTcode? Check www.sportcode.online of Insta @sportcode.vandergijp

Meer nieuws:

Performance-avond Art-Gang X Next Up @ WORM Rotterdam

Performance-avond Art-Gang X Next Up @ WORM Rotterdam

De Art-Gang organiseert vanaf 29 november haar tweede expositie. Zo’n 15 jongeren laten in WORM (Boomgaardsstraat 71, Rotterdam) hun werk zien, van haakwerk tot tekeningen, muziek, video, digitaal werk en nog veel meer. De jongeren laten zien wat ze interesseert en...

Bij de GSA mag je zijn wie je bent

Bij de GSA mag je zijn wie je bent

In een ideale wereld moet je als leerling altijd kunnen zijn wie je bent, welke seksuele geaardheid of genderidentiteit je ook hebt. En geaccepteerd worden, zonder dat je je hoeft te schamen of verantwoorden. Of gepest/uitgesloten te worden. Helaas is de realiteit...

Meld je aan voor Goirle Bivak

Meld je aan voor Goirle Bivak

Welkom bij de Goirle Bivak! De Goirle Bivak is een initiatief vanuit Leandro, een Next Up-deelnemer uit Goirle. Wat is nu precies een Bivak? Een Bivak is een training gericht op defensie waarbij je leert functioneren, communiceren en opereren binnen jouw groepje. Waar...