Next Up’er Sandra over Music Production

Sandra deed mee aan de Workshops Music Production, waarin ze in 12 weken met andere jongeren van alles leerde over het produceren van muziek en over de muziekindustrie. Lees hieronder hoe ze dit heeft ervaren en check helemaal onderaan de korte recap-video van de workshops.

Waarom besloot je mee te doen met Next Up?
Ik zag op Instagram dat Next Up  workshops Music Production organiseerde. Ik produceerde al een tijdje zelf muziek, maar wilde graag meedoen om hier meer over te leren en andere jongeren te leren kennen.

Kan je iets vertellen over het project/activiteit dat je hebt uitgevoerd of nog steeds uitvoert?
Muziek produceren komt er eigenlijk op neer dat je muziek maakt met een programma in je laptop, een Digital Audio Workstation (DAW). Dit kan op verschillende manieren; je kan met je muis alle melodielijnen intekenen, je kan je eigen stem of instrumenten opnemen of je samples (muziekfragmenten) gebruiken om een liedje te maken. En dat zijn slechts een paar mogelijkheden om muziek te maken met je laptop. Muziek producer is ook een breed begrip, maar ik zie de rol van muziek producer als de regisseur zijn van de muziek. Wanneer ik in mijn eentje muziek maak kan ik elk geluid in het liedje bepalen, maar wanneer ik met een artiest werk dan kan ik aan de hand van zijn / haar wensen de muziek inrichten. Uiteindelijk heb je het als muziek producer voor het zeggen hoe het uiteindelijke product klinkt.

Kan je een mooie anekdote delen? Iets bijzonders dat je tijdens het traject hebt meegemaakt?
Ik was altijd erg onzeker over mijn Engelstalige werk en zong daarom ook liever Nederlandstalig dan Engelstalig. Tijdens een van de workshops waren de andere deelnemers druk met hun opleiding, waardoor ik een keer privéles had van producer Megas. Ik liet toen een van mijn weinige Engelstalige tracks horen en hij vond dat het beste werk dat ik ooit tijdens de lessen heb laten horen. Producer Megas spoorde me aan om in deze stijl door te gaan, omdat hij mogelijkheden zag voor een internationale popsound. Dit traject heeft me zeker gestimuleerd om meer vertrouwen te hebben in mezelf en door te gaan met muziek.

Wat vind je het leukst aan Next Up?
Om samen te zijn met andere jongeren met dezelfde interesse.  Wekelijks hadden we een feedback ronde met onze groep, die bestond uit Dawnfall (Wolf), Nathan Monee (Nathaniel Monee) en ikzelf. Het leuke was dat we alle drie een andere stijl hadden. Wolf maakte drill beats, Nathan maakte vrolijke hiphop beats en ik maakte pop beats. De klap op de vuurpijl was de eindshow, waarbij we samen met deelnemers van de rap workshop een te gek optreden neerzetten.

Wat hebben jullie met Next Up gedaan voor een ander?
We hebben een lied geschreven voor eenzame ouderen en jongeren, om hen met muziek te laten ervaren dat ze niet alleen zijn. Daarnaast hebben we ook muziek gemaakt met statushouders om deze kwetsbare groep een stem te geven.

Wat heb je geleerd van Next Up?
Ik heb geleerd dat je opleidingsniveau niet uitmaakt als het om muziek maken gaat. Ik studeer zelf aan de universiteit, waardoor ik in een soort bubbel zit van hoogopgeleide mensen. Ik vond het daarom ook superleuk om Wolf (die een mbo-opleiding doet) en Nathan (die een tussenjaar heeft) te hebben ontmoet, omdat ik in het dagelijks leven hen niet zo snel zou tegenkomen. Ook heb ik gemerkt dat ik zelfs muziek vaak theoretisch benader met muziektheorie, maar het is dan ook heel tof om te zien hoe intuïtief Nathan beats maakt en Wolf op het podium staat.


foto's: Dave Van Hout

Wat wil je na Next Up gaan doen?
Ik wil uit mijn comfort zone komen en meer met andere jongeren liedjes maken. Op dit moment volg ik een summerschool voor beginnende vrouwelijke producers van platform rosetta.beats, waar ik veel leer over de muziekindustrie. Ik wil me zeker blijven ontwikkelen met muziek maken en hierin mijn eigen pad te bewandelen. Ik droom van een eigen studio waar ik zoveel muziek kan maken als ik zelf wil. En dat ik onder mijn artiestennaam SANDY veel mensen blij kan maken en troost kan bieden met mijn muziek.

Heb je tips voor jongeren?
Op social media post iedereen alleen maar zijn hoogtepunten en wat hij of zij goed kan, waardoor het lijkt alsof je creatieve vaardigheden al van jongs af aan geleerd moet hebben om het te doen. Hierdoor zijn we bang om nieuwe dingen te proberen, omdat we het nog niet gelijk goed kunnen.

Het is echter zo dat elke persoon die ergens goed in is, er eerst heel slecht in was maar bleef oefenen totdat hij het wél kon. Ik snapte eerst ook helemaal niks van muziek produceren en raakte geïntimideerd door video’s van muziek producers die al veel verder waren. Toch deed ik het elke dag, omdat ik het ontzettend leuk vond en het ook beter in wilde worden. Als ik nu liedjes van mezelf met die van een jaar geleden vergelijk, kan ik echt horen hoe ontzettend veel ik vooruit ben gegaan. En ik was echt niet zo ver gekomen, als ik het na de eerste week ermee was gestopt “omdat ik het toch niet goed kon”.

Ik raad dan iedereen ook aan om iets wat je graag wilt doen – en je kan het nog niet – toch te blijven oefenen, om er beter in te worden. Voor tips over muziek produceren of een mogelijke samenwerking kunnen mensen me gerust benaderen via Instagram: sandra5pham

Meer nieuws:

R-Newt x Avondje Uit 013 zoeken een stagiair

R-Newt x Avondje Uit 013 zoeken een stagiair

Ben jij een energieke student Social Work, Eventmanagement of Marketing en wil jij een tof maatschappelijk sport- en entertainmentfestival mee organiseren? Vind je het leuk om in een bijzondere organisatie mee te draaien waar veel mensen met een rugzakje een kans...

Wij zijn MDT-proof!

Wij zijn MDT-proof!

Met trots vieren we bij Next Up dat we het MDT-prooflabel hebben behaald! Dit label bevestigt dat we voldoen aan alle normen voor Maatschappelijke Diensttijd (MDT). We zijn enorm trots op deze prestatie en danken onze partners, coaches en jongeren voor hun waardevolle...

Even weg van huis, even weg van alle sh*t

Even weg van huis, even weg van alle sh*t

Samen zijn op een veilige plek, het gesprek aangaan over mentale gezondheid, nieuwe vrienden maken: het kan tijdens het FCKD GEN-kamp, een tweedaags kamp georganiseerd voor en door jongeren. Sparrenhof (Bredaseweg 530 in Tilburg) is 3 en 4 mei dé place to be voor zo’n...