Cosplay-wandeling: een magische beleving

Afgelopen weekend maakten meer dan 60 jongeren, kinderen en volwassenen kennis met het begrip Cosplay. Verspreid door het Tilburgse Wandelbos stonden ruim 20 magische en bijzondere film- en fantasiekarakters waar de deelnemers langs kon wandelen. Een tocht voor en door jongeren met behoefte aan meer sociaal contact. De Cosplay-wandeling is een initiatief van Next Up van jongerenwerk R-Newt, Avondje Uit 013 en Brabant Maatjes.

Door jongeren gedragen

Jongeren verbonden aan Avondje Uit 013 en Brabant Maatjes werkten vier weken onder begeleiding van coach Kim Mathura (Next Up, R-Newt) en Jeroen Hellemons (Avondje Uit 013) aan het voorbereiden van de tocht. Rebecca Hendriks, teamlid van Avondje Uit en deelnemer van Brabant Maatjes, was de kartrekker van deze tocht. Als creatieve duizendpoot heeft zij in Tilburg al vaker het initiatief genomen tot bijzondere wandeltochten, zoals de Halloween-spooktocht. Het bijzondere aan deze tocht was dat er in totaal bijna 30 jongeren betrokken waren in de uitvoering. Van fotograferen tot logistiek en van het maken van het draaiboek tot op de dag zelf als act. Het is bijzonder om te zien hoeveel sociale contacten er ontstaan en welke ontwikkeling deelnemers doormaken in dit proces. Rebecca: ‘’Dit soort activiteiten organiseren heeft mij veel laten groeien. Ik was verlegen en eenzaam en durfde vroeger niet veel. Nu probeer ik dingen waarvan ik dacht het niet te kunnen, zoals voor mezelf opkomen’’

Cosplay community onder de aandacht

Voor de betrokken organisaties is het zich thuis laten voelen van jongeren van groot belang. Iedereen mag er zijn, met al zijn of haar interesses. Cosplay is onder jongeren ontzettend populair. Een bijkomend doel van deze tocht was het verspreiden van kennis over het thema. Cosplay is een vorm van levende beeldende kunst waarbij gebruik wordt gemaakt van kostuums en accessoires om een personage of idee uit te beelden. In bredere zin verwijst het naar alle vormen van rollenspel buiten de traditionele podium en theaterkunst. Ook deze dag waren er acts vanuit verschillende culturele achtergronden te vinden: Harry Potter, Star Wars, Spiderman, Ariel, prinses Sissy en Aladin en Jasmine.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag met veel blije gezichten. De jongeren voelen zich gezien en gehoord in deze community en er wordt alweer nagedacht over een vervolg.

Meer nieuws:

Hoe Tim zijn muziek met Next Up combineerde

Hoe Tim zijn muziek met Next Up combineerde

Tim (artiestennaam YPK Shiva) heeft zich met Next Up gericht op zijn talent voor muziek. Hij deed mee aan de allereerste editie van hiphopcompetitie The Next Gem bij Bibelot en zette zich in bij De Boekenclub van HipHop in je Bieb. We gingen met hem in gesprek over...

Mec over leren podcasten bij BiebAanzet

Mec over leren podcasten bij BiebAanzet

Hoe maak je een eigen podcast? En hoe leuk is het om dit samen met anderen te leren? We spraken Mec die meedeed aan onze podcast workshops bij BiebAanzet.

De Next Up-ervaring van Robin (Sterk Huis)

De Next Up-ervaring van Robin (Sterk Huis)

We spraken met onze collega Robin, die met Stichting Sterk Huis de Tilburgse Vakantieweken organiseerde en met met hen een ‘Develop Yourself’ project opzette om te leren over autotechniek.