Update project

In september zijn we van start gegaan met de maatschappelijke diensttijd, onder de noemer Project KISS. R-Newt is daarmee een van de 38 proeftuinen van de maatschappelijke diensttijd. Onder begeleiding van de jongerenwerkers van R-Newt zijn zo’n 300 jongeren maatschappelijk actief geworden in de Drechtsteden en Hart van Brabant. Tijd voor een update!

Iets doen wat je zélf leuk vindt

Met de maatschappelijke diensttijd bevordert het kabinet dat jongeren via maatschappelijke projecten en activiteiten kunnen bijdragen aan een sterke en betrokken samenleving. Jongeren doen iets voor een ander en leren daar zelf ook veel van. Met KISS gaan jongeren het avontuur met zichzelf aan. R-Newt-manager Floor van Berkel: “Geen stress van school of werk, maar actief en leuk bezig zijn is bij onze proeftuin belangrijk”, zegt van Berkel. “Bij ons bepalen jongeren zelf hoe ze hun maatschappelijke diensttijd invullen: van een festival of buurtactiviteit organiseren tot aan de slag gaan bij een poppodium, sportclub of kinderboerderij. Wij geloven dat jongeren het meest leren als ze iets doen wat ze zelf ook leuk vinden. Daar gaan we dus altijd vanuit.”

De eerste resultaten

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport publiceerde onlangs een kamerbrief waarin de eerste resultaten van de maatschappelijke diensttijd worden belicht. In deze brief komt onder meer aan bod dat de jongeren die deelnemen aan de diensttijd veelal jong zijn (gemiddeld 18 jaar), relatief vaak een migratieachtergrond hebben en relatief vaak een vmbo- of mbo-opleidingsniveau hebben. Wat ook opvalt is dat het aandeel jongeren dat al ervaring had met vrijwilligerswerk lager ligt dan het gemiddelde in Nederland. Dat betekent dat de maatschappelijke diensttijd ‘nieuwe’ groepen jongeren aan zich weet te binden. De onderzoeksresultaten laten zien dat de motivatie voor jongeren om mee te doen twee componenten bevat: zowel persoonlijke ontwikkeling als iets betekenen voor een ander. Naast het opdoen van vaardigheden, het ontdekken waar je goed in bent of het leren kennen van nieuwe mensen, willen jongeren – los van leeftijd of opleidingsniveau – maatschappelijk impact hebben. Goed nieuws, dus! De uitgebreide resultaten lees je in de kamerbrief.

Projectleider Chantal over KISS The Future: “De maatschappij is gericht op dingen die niet lukken bij jongeren. Hier kijken we wat wel lukt. Ik vind het belangrijk dat jongeren zelf kunnen bepalen wat ze gaan doen. Hun coach staat naast hen en triggert de deelnemers om die positiviteit naar boven te halen. (…) We komen er in gesprekken achter dat perspectief heel belangrijk is voor hen. Ze willen een diploma hebben. (…) We zijn ook met organisaties in gesprek. We vragen wat zij nodig hebben van onze jongere om hem aan het werk te zetten in die organisatie.”

In onderstaande video kun je een kijkje nemen in de proeftuin van Project KISS, ons project vanuit de maatschappelijke diensttijd.

Meer nieuws:

Hoe Tim zijn muziek met Next Up combineerde

Hoe Tim zijn muziek met Next Up combineerde

Tim (artiestennaam YPK Shiva) heeft zich met Next Up gericht op zijn talent voor muziek. Hij deed mee aan de allereerste editie van hiphopcompetitie The Next Gem bij Bibelot en zette zich in bij De Boekenclub van HipHop in je Bieb. We gingen met hem in gesprek over...

Mec over leren podcasten bij BiebAanzet

Mec over leren podcasten bij BiebAanzet

Hoe maak je een eigen podcast? En hoe leuk is het om dit samen met anderen te leren? We spraken Mec die meedeed aan onze podcast workshops bij BiebAanzet.

De Next Up-ervaring van Robin (Sterk Huis)

De Next Up-ervaring van Robin (Sterk Huis)

We spraken met onze collega Robin, die met Stichting Sterk Huis de Tilburgse Vakantieweken organiseerde en met met hen een ‘Develop Yourself’ project opzette om te leren over autotechniek.