Next Up-partner Melissa (Bibliotheek AanZet) aan het woord

Melissa Prins werkt bij de Bibliotheek AanZet in Dordrecht. Ze hebben al jaren nauw contact met R-Newt en vonden al snel aansluiting bij Next Up. Immers: de bibliotheek  heeft jongeren heel veel te bieden op het gebied van talentontwikkeling. Een van de mooiste trajecten vindt Melissa het meidenmagazine. Meer over haar ervaringen met Next Up lees je hieronder!

Waarom besloot je met de bibliotheek aan te sluiten bij Next Up?

“We zijn al heel wat jaren in contact met verschillende jongerenwerkers. Op den duur kwam vraag en aanbod bij elkaar. Als bibliotheek hadden we een plek, experts en toegang tot kennis te bieden voor jongeren en R-Newt zocht nog naar plekken en aanbod voor verschillende groepen jongeren. De bieb als laagdrempelige plek voor jongeren werd langzaam een logische optie. We hebben het aanbod en de programma’s van de bibliotheek afgestemd met de jongeren zelf. We gaven wel kaders, zoals het werken vanuit kritisch denken, zelfreflectie, via de band bezig zijn met taalontwikkeling, maar de volledige invulling van het programma hebben we met de jongeren en R-Newt vormgegeven.”

Kan je iets vertellen over jullie projecten in samenwerking met Next Up?

“We doen heel veel! Van podcasts maken tot verschillende trajecten bij Hip hop in je bieb. Het maken van een magazine met een groep meiden was wel een heel succesvolle samenwerking. Samen met een vormgever en journalist werden de meiden begeleid om na te denken over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. De bestaande glossy’s voor meiden zijn door volwassenen gemaakt en sluiten helemaal niet aan op de belevingswereld van wat meiden echt meemaken in hun dagelijks leven. Nu kregen de meiden de kans om hun stem te laten horen. Tijdens het maken kregen ze informatie over journalistiek, interviewtechnieken, beeldgebruik, maar voerden ze vooral mooie gesprekken met elkaar, soms over heel kwetsbare onderwerpen.”

Wat is je het meest bijgebleven?

“Het eerste meidenmagazine hebben we op feestelijke wijze gelanceerd in de bibliotheek. De meiden hadden zelf het programma in elkaar gezet. Met drankjes, hapjes, dans en familie en vrienden. Maar ook mensen van de gemeente en de directeur waren hierbij. Dit was een feestelijk moment van heel veel waarde. Om de meiden zo trots te zien op hun glossy was het beste moment van het hele traject.”

Wat vond je van de inzet van jongeren tijdens Next Up?

“Het is wisselend. Er is altijd een vaste kern die heel betrokken en enthousiast meedoet en denkt. En er zijn altijd jongeren die een andere focus hebben en dan deels aanwezig zijn. De jongeren die structureel bij de bibliotheek komen zijn fantastisch, creatief, kleurrijk en onmisbaar voor de bieb.”

Heb je tips voor jongeren?

“Je bent altijd welkom in de bibliotheek. Voor verschillende vragen, maar ook voor toffe programma’s waar jij vaak de ruimte krijgt om mee te denken of jouw eigen talent te ontwikkelen. Wil je vloggen, podcasts maken, glossy’s maken, leren over de muziekindustrie of alleen maar andere jongeren ontmoeten? Het kan allemaal!”

Meer nieuws:

NEXT MATCH megasucces

NEXT MATCH megasucces

Op woensdag 21 februari organiseerde Next Up in samenwerking met R-Newt, Dordt Sport, AJB+ en Alleen Jij Bepaalt Wie Je Bent de vijfde editie van voetbaltoernooi NEXT MATCH. In de zaal van korfbalvereniging DeetosSnel kwamen 32 teams bij elkaar om te strijden. Het...

De Next Up-ervaring van Lenny

De Next Up-ervaring van Lenny

Mentale gezondheid onder jongeren ging (en gaat!) Lenny aan het hart. Met The Self Love Club wilde zij een community voor jonge vrouwen opzetten, waar plaats zou zijn voor eerlijke, kwetsbare gesprekken. Een safe space voor vrouwen die weleens struggelen. Samen met...

Performance-avond Art-Gang X Next Up @ WORM Rotterdam

Performance-avond Art-Gang X Next Up @ WORM Rotterdam

De Art-Gang organiseert vanaf 29 november haar tweede expositie. Zo’n 15 jongeren laten in WORM (Boomgaardsstraat 71, Rotterdam) hun werk zien, van haakwerk tot tekeningen, muziek, video, digitaal werk en nog veel meer. De jongeren laten zien wat ze interesseert en...