Yvon doet mee aan Vind je Maat

Yvon doet mee aan Vind je Maat! Een project van Next Up bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar om meer sociaal contact te leggen en samen vette activiteiten te organiseren. Wij spraken met Yvon over de Eat & Meet, een Halloweentocht, iets terugdoen voor de maatschappij en meer.

Hey Yvon, wat leuk om met je te spreken! Kun je me vertellen waarom je besloot mee te doen aan Vind je Maat?

“Ik merkte tijdens de vorige zomervakantie dat veel van mijn vriendinnen weg waren of andere dingen te doen hadden, dus voelde ik mij een beetje alleen. Toen ik Vind je Maat online tegenkwam, dacht ik, eigenlijk heb ik heel veel zin om leuke activiteiten te doen met gezellige mensen. Dus toen heb ik mezelf gelijk aangemeld.”

Hoe ziet zo’n activiteit van Vind je Maat eruit?

“Voor de Eat & Meet spreken we tegenwoordig om de week op donderdagavond af bij The Dizz in Tilburg. Daar verzamelen we ons en van tevoren kun je aangeven of je graag mee wilt helpen koken of dat je aansluit bij het eten. Meestal zijn we op zo’n avond met een groep van 5 tot 10 mensen. Ik heb de afgelopen tijd vaak zelf ook meegeholpen met koken, omdat ik dat heel leuk vind om te doen en omdat ik ook weer nieuwe recepten leer. Thuis koken mijn ouders eigenlijk altijd, dus het is fijn dat je het in zo’n omgeving kunt uitproberen. We maken verschillende gerechten, van pasta tot wraps. En iedereen mag ook zelf een recept aandragen als ze dat willen. Tijdens het eten wordt er gekletst en daarna is er nog ruimte voor een activiteit zoals kaarten, poolen of andere spelletjes spelen. Om de zoveel tijd organiseren we ook nog andere activiteiten. Bijvoorbeeld een Halloweentocht of een Escape Tour. Daarnaast willen we ook graag iets doen voor de maatschappij, dus hebben we de afgelopen kerst warme chocolademelk gedronken met ouderen van het verzorgingstehuis de Wever en kijken we nu naar ideeën zoals helpen in een dierenasiel.”

Leg je ook contact met anderen van Vind je Maat buiten de activiteiten?

“Af en toe wel. Maar ik ben nu zelf degene die druk is met werk eigenlijk, haha! Dus dat lukt mij ook niet heel vaak. Ik hoor wel dat sommige andere jongeren dat wel doen. Buiten Vind je Maat zijn er ook andere activiteiten die worden georganiseerd vanuit R-Newt, zoals meidendagjes. Dan wordt dit wel in de groep gegooid en kunnen we met z’n allen daar afspreken. Het sociale contact is heel belangrijk voor mij. Dat je elkaar weer even kunt zien en samen iets leuks kunt doen.”

“Het sociale contact is heel belangrijk voor mij. Dat je elkaar weer even kan zien en samen iets leuks kan doen.”

 

Kun je mij iets vertellen over een activiteit die jullie hebben georganiseerd?

“In oktober hebben we een Halloweentocht georganiseerd. Dat was wel mijn favoriete activiteit tot nu toe. Het verhaal van de Halloweentocht was gebaseerd op het spookslot van de Efteling: De catacomben van Visculamia. Voor de activiteit hadden we een rolverdeling gemaakt. Zo hielp ik met de kostuums en ook een beetje met de organisatie van de tocht. Het was heel tof om te zien hoe we het van idee naar werkelijkheid brachten. Er deden zo’n 40 jongeren mee als acteur! Ik dacht: nu gaan we er echt iets bijzonders van maken! En in grote lijnen is het ook zeker gelukt zoals we het voor ogen hadden.”

Heb je iets bijzonders of speciaals meegemaakt bij Vind je Maat?

“De Halloweentocht vond ik toch wel het allerleukst om daar deel van uit te kunnen maken en mee te kunnen helpen. De activiteit was ook bedoeld voor mensen met een beperking, zodat zij ook een leuke ervaring konden beleven. Het was fijn om ook iets voor hen te kunnen betekenen.”

Heb je iets geleerd bij Vind je Maat?

“Ik heb wel geleerd hoe je het beste sociale contacten kunt leggen, waarover je kunt praten en hoe je deze contacten kunt onderhouden. En daarnaast heb ik ook meer geleerd over hoe je plannen maakt of dingen kunt ondernemen.”

Heb je tips voor andere jongeren?

“Als je ook meer sociale contacten wilt leggen, gezellige activiteiten wilt doen en het beste uit jezelf wilt halen, dan zou ik zeggen: gewoon hierheen komen en uitproberen! En als je ook een idee hebt voor een activiteit, kun je dit aangeven tijdens een van de Eat & Meet avonden. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden en hoe we dat gaan doen. Dus dan help je ook met het organiseren van zo’n activiteit. En Kim helpt ons daarbij als kartrekker en coach. Dus je staat er nooit alleen voor.”

Hou je, net zoals Yvon, ook van lekker eten en gezelligheid? Samen toffe activiteiten organiseren? En lijkt het je leuk om nieuwe mensen te leren kennen? Dan zit je goed bij The Dizz in de Hasseltstraat 194 in Tilburg. Om de donderdagavond van 18:00 – 20:30 vindt hier onze Eat & Meet plaats. Ben jij er ook bij de volgende keer? Meld je aan bij Kim: kim1@r-newt.nl / 0613289741

Meer nieuws:

NEXT MATCH megasucces

NEXT MATCH megasucces

Op woensdag 21 februari organiseerde Next Up in samenwerking met R-Newt, Dordt Sport, AJB+ en Alleen Jij Bepaalt Wie Je Bent de vijfde editie van voetbaltoernooi NEXT MATCH. In de zaal van korfbalvereniging DeetosSnel kwamen 32 teams bij elkaar om te strijden. Het...

De Next Up-ervaring van Lenny

De Next Up-ervaring van Lenny

Mentale gezondheid onder jongeren ging (en gaat!) Lenny aan het hart. Met The Self Love Club wilde zij een community voor jonge vrouwen opzetten, waar plaats zou zijn voor eerlijke, kwetsbare gesprekken. Een safe space voor vrouwen die weleens struggelen. Samen met...

Performance-avond Art-Gang X Next Up @ WORM Rotterdam

Performance-avond Art-Gang X Next Up @ WORM Rotterdam

De Art-Gang organiseert vanaf 29 november haar tweede expositie. Zo’n 15 jongeren laten in WORM (Boomgaardsstraat 71, Rotterdam) hun werk zien, van haakwerk tot tekeningen, muziek, video, digitaal werk en nog veel meer. De jongeren laten zien wat ze interesseert en...